top of page

Synthese 3.2

Ons aandeel in dit project zou het uitwerken en ontwerpen van een aanbouw als nieuwe entree bedragen. Hiervoor moeten er details, installaties, plattegronden, doorsneden en gevels geproduceerd worden. Dit alles moet tot DO niveau uitgewerkt werkt worden. De overige groepsleden hebben het werk op zich genomen van een erker, optopping en een schijngevel. Ook kwam er een extra opdracht bij, deze hield in dat de verschillende ruimtes binnen het gebouw uitgewerkt moesten worden tot een gedetailleerd werkteken fase. Deze ruimtes waren bijvoorbeeld: toiletten, boardroom, werkruimtes, open flexwerk landschap en installatieruimte.

 

Reflectie

 

Na de geleerde lessen van 3.1 hebben we de groep herverdeeld. Zo zijn Sander en Marek gaan samenwerken om een herhaling met een ‘’mindere’’ groepsgenoot te voorkomen. De samenwerking verliep voorspoedig, beiden hadden we het doel om een eindcijfer van minstens een 8 te bereiken. Na het fiasco van 3.1 wilden we dat gaan rechtzetten in thema 3.2. We zijn dit thema met een tijdsplanning en werkverdeling begonnen. Het werk hebben we uitgezet in de te onderzoeken onderdelen zoals draagstructuur, ontwerp, bouwtechnisch en materialisering.

 

Qua individuele opdracht moesten wij de toiletten en de boardroom uitwerken tot werktekeningen. Vooral de tijdsplanning bij deze werktekeningen viel tegen en kwamen we erachter dat we deze gestelde deadlines nooit gingen halen, daarom hebben we deze bijgesteld en was er besloten dat we een aantal avonden zouden doorwerken om deze producten af te krijgen. 

 

De laatste avond zijn we beide ziek geworden van het eten wat we hadden opgehaald, dit had helaas een grote impact op de afwerking van ons tekenwerk. We zijn nog even doorgegaan zodat alles wel compleet was en enigszins voldeed aan onze standaard. Bij de beoordeling viel het op dat onze inzet en gemaakte werk wel gewaardeerd werd door de coach en werden we beide beloond met een 8,5 gemiddeld op ons geproduceerde tekenwerk. De conclusie die we uiteindelijk konden trekken uit dit project is dat er eigenlijk een soort ‘veligheidsmarge’ meegenomen moet worden als je een tijdsplanning opstelt voor het geval iets tegen zit.

2

0

1

1

 -

2

0

1

2

 

2

0

1

2

 -

2

0

1

3

 

2

0

1

3

 -

2

0

1

4

 

''De Loft''

Dit ontwerp is een doorontwikkelde fase van mijn vormstudie. Ik wou de essentie van het Loft concept benadrukken en een open ruimte creëren die uit meerdere ruimtes bestaat en tegelijkertijd toch geheel open is.

 

Na een aantal schetsen ben ik tot de conclusie gekomen om alle vormen van mijn vormstudie te behouden en echter alleen een aantal uitsparingen te maken in de vloer. Ook de keuken is uit één blok gemaakt met de daarin een eetkamertafel verwerkt. Ik heb zo geprobeeerd alle schijven en blokken aan meerdere functionaliteiten te koppelen.

Architectuur 1.2

''Atelier Ebbingestraat''

De opdracht hield in dat er een atelier ontwikkeld moest worden in de binnenstad. Eerst moest er onderzoek worden gegaan naar een bestaande kavel die nu vrij was. Nadat dit was gebeurd heb ik de bestaande bouw geanalyseerd en ben tot de conclusie gekomen dat er alleen maar monumentale of traditionele panden aanwezig zijn in de straat.

 

Na enig overleg met de leraar is er goedkeuring verkregen om verder te gaan met een iets wat te moderne oplossing voor deze locatie. Zolang er maar duidelijk werd onderbouwd waarom werd gekozen voor dit ontwerp. De gekozen kavel gaf de mogelijkheid om een gebouw te ontwerpen met zowel een voorgevel als een zijgevel. 

 

 

 

 

 

Architectuur 1.1

2

0

1

2

 -

2

0

1

3

 

‘’De Olieberg’’

De woningbouw is in Nederland een belangrijk en groot onderdeel van de bouw. Het hele thema 2.1  staat in het teken van de woningbouw, zo ook de synthese opdracht. Op basis van een structuurontwerp (SO) van “De Olieberg”, te Scheveningen moet er een voorlopig ontwerp (VO) worden ontwikkeld. Het ruimtelijk ontwerp van het gebouw wordt ontwikkeld en vastgelegd in de vorm van plattegronden, doorsneden, details en een isometrie. Verder worden de materialisatie, het installatieconcept, de draagstructuur en de eisen op het gebied van bouwbesluit, vluchtwegen en brandveiligheid ontwikkeld.

 

Reflectie

Het is een complex proces geweest om tot dit eindproduct te komen. In de loop van het proces zijn wij als projectgroep tot meerdere conclusies gekomen. Hieronder vind u een opsomming van de waarnemingen en conclusies van ons eindproduct.

Voorafgaand aan de opdracht vonden wij de opdracht een zeer grote opgave. Wij hebben naar manieren gezocht om de uitwerking van het gebouw eenvoudiger te maken. Door te zoeken naar systematische repeterende onderdelen binnen het gebouw en verdiepingen hebben wij veel tijd bespaard.

 

Wij zijn tot de conclusie gekomen dat samenwerken bij elk eindproduct van groot belang is. De uitwerking van de installaties, draagstructuur en bouwbesluit is allemaal met elkaar verbonden. Deze samenwerking verliep erg goed doordat wij heel gestructureerd te werk gingen en tijdens de vergaderingen werd er op een actieve manier feedback gevraagd aan de coach.

Verder was de communicatie binnen de groep ook erg goed. Via hulpmiddelen zoals “WhatsApp” waren wij constant met elkaar in contact. We konden altijd feedback en informatie aan elkaar vragen.

Over het eindproduct zijn wij zeer content. Wij hebben elk onderdeel kunnen uitwerken zoals dat volgens ons de juiste manier is geweest.

Synthese 2.1

Architectuur 2.1

''Samen & ver weg''

Ondanks deze melodramatisch klinkende titel is het volgens mij een realiteit voor elk jong gezin dat met elkaar oud wordt onder een dak. Iedereen is een bepaalde vorm van privacy benodigd. Zowel onderling als buiten het huis. Tevens moet er wel de ruimte zijn om samen te kunnen genieten en daar is deze woning ook optimaal op toegespitst.

 

Het is belangrijk om de gewenste open structuur door te zetten in de gehele woning. Dit wil ik creëren door een goede en logische relatie te ontwikkelen tussen de gewenste ruimtes, en deze dan met paden/bruggen met elkaar te verbinden. Door paden en bruggen toe te passen hoop ik met viden de relatie te bevorderen tussen boven en beneden.

 

Reflectie

 

Na deze opdracht de eerste keer niet gehaald te hebben met een 5,4 heb ik besloten bij de herkansing een compleet ander gebouw te introduceren, onderbouwd met een vorm en een concept die ik al een lang tijd op mijn schetsrol had staan. 

 

Dit is één van de eerste keren dat ik veel aan het concept heb gedacht en daardoor is het een beter geïntegreerd ontwerp dan de voorgaande projecten. 

In deze periode ben ik veel meer de waarde van een concept en de werking van het gebouw gaan waarderen.

 

Door een vorm idee aan een concept te koppelen kunnen deze samen uitgroeien tot een beter eindresultaat. Het feit dat de architectuur van de eerste poging wel redelijk was deed mijn zelfvertrouwen goed, het moet meer zijn dan alleen een mooi plaatje. De routing en het gebruik van een gebouw moeten meer centraal staan dan dat ze tot nu toe hebben gedaan in mijn ontwerpsessies.

 

 

 

Synthese 2.2

‘’De Olieberg’’

Thema 2.2  staat in het teken van de woningbouw, zo ook de synthese opdracht. Dit is een vervolg op de synthese opdracht van thema 2.1. Op basis van het voorlopig ontwerp (VO) uit thema 2.1 wordt er toegewerkt naar het definitieve ontwerp (DO). Dit geheel word uitgevoerd door de gehele projectgroep. Daarnaast zullen de deelgroepen(3) een erker en een appartement uitwerken tot op DO niveau, allemaal met een andere bouwmethodiek (HSB, Staal/Glas, Beton/Metal stut).

 

De DO-Fase producten zijn opgeleverd in de vorm van plattegronden, doorsneden, details en een isometrie. Verder worden de materialisatie, het installatieconcept, de draagstructuur, vluchtwegen en brandveiligheid uigewerkt. Daarnaast is er ook een bouwfysisch rapport opgesteld. Hierin is o.a. onderzocht: de daglichttoetreding, ventilatieberekening, EPC berekening, een oppervlakte toets en een onderzoek naar warmte-terugwinningsystemen.

 

Reflectie

 

Dit project is erg leerzaam geweest. Vooral het ontwikkelen van de erker was een moeilijk proces. Het zijn geen standaard details en doordat er verschillende materialen worden gebruikt per verdieping krijg je ook verschillende oplossingen. Ook het ontwikkelen van een groot gebouw vanaf schets ontwerp naar definitief ontwerp was een leerzaam proces. Onder andere het gebruiken van repeterende patronen in het gebouw ging goed.

 

In dit proces hebben we veel nieuwe leerstof moeten opnemen over o.a. de brandveiligheid met betrekking tot de compartimentering en vluchtwegen, en bouwtechnisch in verband met het overstek en kozijnstaten enz. Ook hebben we de installaties en bouwfysica van het appartement mee moeten nemen.

Het verdelen van deze onderzoeken hebben we als groep snel gedaan, aansluitend op de verschillende interesses van de verschillende groepsleden.

 

De samenwerking met Sander Baas verliep soepel en het produceren van de gevraagde documenten ging dan ook vanzelfsprekend. Echter was het qua tijdsindeling wel lastig, er waren veel nieuwe aspecten waar aan gedacht moest worden. Na het maken van een goede tijdsplanning hebben we dit systematisch uitgewerkt om zo ruim op tijd voor het assessment het werk afgerond te hebben.

 

 

 

2

0

1

2

 -

2

0

1

3

 

Tijdens het introductiecollege waren wij er ons al van bewust dat dit geen gemakkelijke periode zou worden. Het gaat immers om een gebouw van 90 meter hoogte wat uitgewerkt moet worden, dit is in vergelijking met de opdracht woningbouw een stuk ingewikkelder. Niet alleen zijn de afmetingen toegenomen in eigenlijk elk opzicht; installaties, gevels, draagstructuur etc. Ook zit er een parkeerkelder in het gebouw verwerkt. Dit zorgt ook voor extra voorzieningen in het gebouw.

 

Maar is alles dan alleen hoger, breder en dieper? Nee, we zijn erachter gekomen dan ook het kleine werk al erg ingewikkeld kan zijn voor utiliteitsbouw. Kijken we naar de details, wat toch altijd in het VO al redelijk ver gaat, dan zien we dat dit geen standaard details van woningbouw zijn geworden en dit best lastig te ontwerpen is. Het leuke van dit project is dat je veel vrijer bent in het ontwerpen.

 

Reflectie

 

Voor het reproduceren van een groot utiliteitsgebouw hebben we onze werkmethodiek moeten herstructureren. We moesten de gedachte van een ‘’doos’’ naar de gedachte van vele verschillende bouwblokken brengen. Dit doordat er in hoogbouw en verschillende dakhoogtes dilataties ontstaan. Dit gaf een extra dimensionering aan de moeilijkheidsgraad van het project voor draagstructuur, plattegrond indeling, parkeergarage en gevelstructuur.

 

Het samenwerken in de deelgroepen ging qua werkproductie niet gelijk op en de onderlinge samenwerking tussen de deelgroepen liet ook te wensen over. Zo was de samenwerking tussen Marek Boekholt en Ragaz Nawzad door zijn vele afwezigheid en het niet laten zien van zijn voortgangsproducten vooral aangewezen op Marek. Tussen Sander Baas en Enno deed zich een soort gelijk probleem voor. Door slechte bereikbaarheid van Enno en door de hem aangeleverde producten, die onder gewenst nieveau waren, heeft Sander hier veel initiatief en extra energie in moeten steken om zo het werk van Enno te compenseren. Bij het inleveren van de producten van zowel de deelgroep als de gehele groep was er geconstateerd dat een groepsgenoot plagiaat had gepleegd, daarop is deze uit de projectgroep verwijderd.

 

Het gevolg van deze beslissing was dat al het voltooide werk aangepast moest worden, aangezien alle onderdelen waren gebaseerd op de foutieve aannames van Ragaz. Zoals bijvoorbeeld de berekende installatie hoogte, toegepaste systemen en werking en indeling van de kern. Om herhaling van deze omstandigheden te voorkomen, is het een goede les geweest om voor de volgende keer het contract strenger op te stellen en te handhaven en dit niet uit te stellen tot het einde van het project.

Synthese 3.1

2

0

1

3

 -

2

0

1

4

 

Zero energy & space

 

Openheid, overzicht en duurzaamheid is het concept voor deze opdracht. Het ontwerp moet gebruik maken van de mogelijke natuurlijke energie bronnen. Hier denkende aan bijvoorbeeld het gebruiken van omringende 'problemen'. Deze problemen voor de locatie kunnen omgezet worden in voordelen en evetueel energie opwekking.

 

Op de gekozen locatie bevinden zich een aantal problemen zoals vaarwater, spoorlijn en rondweg.

Het idee is dat deze problemen omgezet zouden moeten worden naar kenetische energie, die eventueel weer gebruikt zou kunnen worden om energie op te wekken. In het het gebouw wordt gebruik gemaakt van centralisatie, denkende aan een grote entreehal waar vanuit alle ruimtes bereikbaar zijn.

 

Reflectie

 

Dit project heeft een nieuwe interesse opgewekt naar energiezuinige maatregelen voor gebouwen. Het feit dat gebouwen op een passieve manier bijna net zo duurzaam gemaakt kunnen worden als met een actieve systeem spreekt me erg aan.

 

De opdracht verliep voorspoedig nadat ik uiteindelijk een ontwerp had waar ik tevreden over was. Er waren namelijk 20 varianten en geen van allen sloot aan bij hetgeen waar ik naar toe wilde. Na met de begeleider gesproken te hebben, kwam ik tot de conclusie dat de eerste schets van dit gebouw de meeste potentie had.

 

De voornaamste reden die naar voren kwam waaron mijn schetsen niet goed aansloten met het idee is dat ik te laat met vlekkenplannen ben gaan werken en daardoor constant een gebouw naar voren kwam die qua proporties niet overeen kwam met de gestelde oppervlakte eisen. 

 

 

 

2

0

1

3

 -

2

0

1

4

 

2

0

1

3

 -

2

0

1

4

 

Architectuur 3.1

Project Gimmick

 

Dit afstudeer project is gebaseerd op een een concept dat is ontwikkeld in de afgelopen drie fasen. Daar waar wij instappen in fase vier is het noodzaak om het concept een gezicht te geven in een vorm van een VO/DO ontwerp.

 

Het gebouw is gebaseerd op een concept dat "voor en door studenten" is. De bedoeling is dat het zo ontwikkeld zal worden dat het gebouw volledig ontworpen, gerealiseerd en beheerd zal worden door studenten van alle studies binnen de Hanzehogeschool. Om het project meer diepgang te geven hebben we het BREAAM-NL duurzaamheidscertificaat toegevoegd aan ons onderzoek. Deze heeft geresulteerd in een ontwerpmethodiek die je laat denken vanuit een duurzaam perspectief in tegendeel dat deze later moet worden toegevoegd. 

 

Het gebouw zal volledig zero energy zijn en op goede zonnige dagen zelfs energie terugleveren aan de Hanzehogeschool. Qua materialisering bestaat het gebouw uit grote machine transportkratten die zijn hergebruikt als gevelmateriaal en draagconstructies. 

 

Reflectie

 

Tijdens dit afstudeerproject heb ik mezelf verder ontwikkeld in het denken in varianten. En dat een ontwerp niet alleen vanuit een visueel punt beter is als het groter lijkt. Het verifiëren of hetgene wat vermeld of gezegd wer ook daadwerkelijk waar is, was een probleem voor mij persoonlijk. Naarmate we steeds verder kwamen in het proces werd het steeds makkelijker voor mij om hetgeen wat ik probeerde te bereiken te relativeren.

 

In het begin verliep de samenwerking tussen Danny Pruisscher en mij nogal stroef, we hadden beide duidelijk moeite om onszelf of onze ideeën aan elkaar aan te passen. We moesten beiden eerst onze plaats vinden in deze samenwerking. Het beter leren begrijpen van elkaars ontwerp en werkmethodes heeft het proces wel bespoedigd.

 

Het stroeve verloop in begin van de samenwerking had veel invloed op mijn persoonlijke motivatie voor dit project. Ik twijfelde of ik wel door wilde gaan met het afstudeerproject Gimmick. Danny was in de beginperiode slecht bereikbaar en redelijk vaak ziek. We hebben deze situatie met elkaar besproken en zijn tot de conclusie gekomen dat er van beide meer persoonlijke inzet werd verwacht. Het was ook wel te merken dat het  proces in de stroomversnelling kwam naarmate  onze  samenwerking vorderde. 

 

Ik heb veel geleerd tijdens dit afstudeer project. Door  het gebruik van BREAAM-NL en door het als een ontwerpmethodiek te beschouwen ging er een wereld voor me open. Duurzaamheid kan op zoveel verschillende manieren worden toegepast. Het lijkt me dan ook zeer interessant om in de toekomst de door ons ontwikkelde checklist in de praktijk op de proef te stellen. 

 

 

Afstudeerproject "Gimmick"

Specialisatie 3.3/3.4 honours

De Beste Koffie

 

Samenbrengen en de deling van onderlinge kennis word het onderwerp waar het concept op gebaseerd is. 

 

Het gebouw krijgt een centrale locatie in de wijk Opwierde, van hieruit kunnen kleine lokale bedrijven met elkaar in contact komen, maar ook met de bewoners van de wijk Opwierde.

Deze interactie kan tot meer betrokkenheid leiden van de nieuwe generatie bewoners. Hopend op een betere toekomstige arbeidsmarkt in de betrefende omgeving.

 

Het ontwerp moet ook uitnodigend ogen en de grens tussen twee bouwstijlen verzachten, maar tegelijkertijd ook benadrukken. Zo is de voorzijde nadrukkelijk aanwezig en is de achterzijde afgebogen richting het park waardoor het object daar minder prominent aanwezig is.

 

Reflectie

 

Aan het begin van de opdracht was er veel informatie verzameld, waardoor het lastig werd tot één concreet plan te komen. Het heeft geholpen om alles duidelijk op een rijtje te zetten, hierdoor kon ik betere keuzes maken.

De feedback die bij het beoordelingsmoment van het eerste kwartaal gegeven werd heb ik erg serieus

genomen. Ik heb veel tijd gestopt in het oplossen van die ‘problemen’, dit wil ik de volgende keer graag

anders aanpakken. Het heeft me veel tijd gekost, die ik beter had kunnen gebruiken.

 

Ik heb veel tijd nodig gehad om dingen op de computer uit te werken, hier moet ik in het vervolg meer tijd voor vrijmaken.

Met het tekenen in BIM ben ik te gedetailleerd gaan tekenen. Tegelijkertijd wilde ik die tijd liever gebruiken

om verder te ontwerpen, maar dit ging lastig samen. Ik heb daarom misschien te snel de nadruk gelegd op de uitwerking, terwijl er nog meer uit mijn ontwerp te halen viel. Aan de ene kant heeft dit goed uitgepakt, want de technische tekeningen waren af bij de beoordeling en van uitstekend niveau. Aan de andere kant had ik niet helemaal een tevreden gevoel over mijn ontwerpproces.

2

0

1

3

 -

2

0

1

4

 

2

0

1

4

 -

2

0

1

5

 

© 2014 by Marek Boekholt. 

bottom of page